История на гр. Свищов

Нашият град има славна история, която ще задоволи любопитството на всеки посетител на града.

Римски и ранновизантийски пристанищен център Нове

Град Свищов възниква на мястото на римския и ранновизантийски пристанищен център Нове. Известен е с името Стъклен през средновековието, а по-късно като Систово транскрипция на Свищов. Историята разказва, че името произлиза от думата „свещ“, поради факта, че в първите векове на османското владичество на това място е имало колиби, които през тъмните нощи осветлявали пътя на речните кораби. Именно около тези колиби се е оформил и днешния град.

Първият освободен град от Турско робство

В историята Свищов е записан като пристанищен търговски център, който е отправна точка на стоките от и към вътрешността на Османската империя. Неоспорим факт, е че икономическия подем оказва влияние и на културния живот в града. Това е първият град освободен от Турско робство през месец юни на 1877 година.
Има много забележителности в нашият град, които ще напълнят погледа Ви и ще оставят трайни следи във Вашето съзнание при тяхното наблюдение. Заслужава си да ги видите и да научите за нашата история, защото какво е човек ако няма история?
Предлагаме Ви някои от забележителностите в нашия град, които може да разгледате по време на Вашият престой.

В Свищов са останали повече от 120 археологически, художествени и архитектурни паметници. Богатият на експонати градски исторически музей се смята за един от най – старите в България, а етнографският музей ще ви разкрие бита, обичаите и културата на Свищов. Не забравяйте да посетите и къщата музей на големият писател Алеко Константинов, църквите „Св. Димитър” – 1640 г., „Св. Петър и Павел” 1644 г., „Св. Троица” – 1876 г, Часовниковата кула – 1760 г. Възрожденските къщи в покрайнините на града ще Ви върнат в историята на нашите прадеди.

В околностите на града, на около 4 км източно, в местността Текирдере, където е започнала Руско – Турската Освободителна война, е издигнат голям възпоменателен парк „Паметниците”. В близост е местността Калето, където са останките от античния град Нове и средновековния Стъклен, както и местността „Писаните камъни”. На 10 км от Свищов е третият по големина български остров в Дунав – Вардим, който е природен резерват.

Град Свищов е свързан с републиканската железопътна и шосейна мрежа, а река Дунав е естествен плавателен канал.

 

X